aarioikeisto2.jpg

Väestönvaihtoa on kuvailtu Helsingin Sanomissa äärioikeiston salaliittoteoriaksi, ja ilmiöstä on ollut hankala käydä keskustelua, koska niin vasemmalta kuin oikealta on haluttu aloittaa vänkääminen siitä, ketkä ovat "väestönvaihtajia" ja ketkä "oikeita suomalaisia", aivan kuin kyse olisi yksilöistä, eikä ilmiöstä, joka vaatii massamaahanmuuttoa toteutuakseen.

Meillä tosiaan on ollut Suomessakin aina maahanmuuttoa, mutta väestönvaihdos on negatiivisena ilmiönä noussut tapetille vasta lähivuosina. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ennen maahanmuutto on ollut niin minimaalista, että tulijat ovat sulautuneet muuhun yhteiskuntaan helposti. Usealla meistä on sukua Saksasta, Venäjältä tai Ruotsista, eikä kukaan ajattele, että väestö olisi vaihtunut jotenkin enemmän venäläiseksi, saksalaiseksi tai ruotsalaiseksi, vaan tulijoiden lapsenlapsista on tullut ihan yhtälailla suomalaisia kuin kaikista muistakin.

Määrien lisäksi toinen selittävä tekijä on muuttajien kulttuuritausta, joka on tyypillisesti ollut todella läheinen suomalaisen kulttuurin kanssa, joten mitään suurempia konflikteja tai segregaatiota ei ole ollut, poislukien tapaus romanit. Mutta nykyisellä maahanmuutto- ja integraatiopolitiikalla saamme tulevaisuuden Suomeen paljon väestöä, jotka ei itsekään miellä itseään suomalaisiksi.

Romanit ovatkin hyvä esimerkki tämmöisestä kansanryhmästä, joka yksinkertaisesti ei sulaudu muuhun yhteiskuntaan. Heitä on ollut Suomessa satoja vuosia, ja he silti hengaavat lähinnä omissa porukoissaan ja pukeutuvat toistensa kanssa identtisesti erottuakseen muusta väestöstä. Jos romanien määrä yhtäkkiä alkaisi kasvamaan sadoillatuhansilla vuodessa, se näkyisi katukuvassa todella nopeasti. Ja juuri tämmöisestä asiasta on kyse.

Monet suomalaiset ovat havahtuneet siihen, että heidän naapurustonsa on alkanut muuttumaan siten, että selvästi ei-suomalaisten määrä on lähtenyt nopeaan kasvuun. Kun kadulla vastaan ei enää tule semmoista porukkaa, kuin mihin on vuosikymmenet tottunut, vaan entistä useampi vastaantulija pukeutuu turbaaniin tai kaiken peittävään saatanallisen mustaan kaapuun, niin suomalainen luonnollisesti kokee naapurustonsa vieraaksi. Tämmöinen vieraantumiskokemus helposti johtaa muuttamiseen pois alueelta, mikä tietenkin pahentaa alueen segregoitumista entisestään.

Tätä ilmiötä kutsutaan nimellä ”valkoinen pako”, mikä on vähän surkea termi, sillä ilmiö ei todellisuudessa katso ihonväriä, vaan myös tummemman ihopigmentin omaavat ihmiset muuttavat alueelta pois, jos kokevat naapuruston ei-länsimaalaistuneen liikaa. Jokatapauksessa kyseessä on ilmiö, josta tehdään vähän väliä uusia artikkeleita, koska aihe on kiinnostava ja huolestuttava. Tärkeä puheenaihe muiden puheenaiheiden joukossa.

– Paitsi tietenkin jos joku perussuomalainen puhuu aiheesta, niin sitten se salaliittoteorioiden levittämistä.

Alueiden segregaatio pahenee sitä mukaan, mitä enemmän kantaväestö ja integroitunut maahanmuuttajaväestö alueelta muuttaa pois, koska se laskee alueen vuokratasoa entisestään ja siten houkuttelee vielä paremmin ei-integroituneita maahanmuuttajia muuttamaan alueelle. Ja ei-länsimaalaistuneet, hyvin konservatiiviset maahanmuuttajaperheet ovat tunnettuja siitä, että niihin syntyy keskimäärin enemmän lapsia, kuin muihin perheisiin.

Tämä sitten näkyy kouluissa monenlaisina ongelmina, kun on erilaista kulttuuritaustaa, kielivaikeuksia ja muuta, mikä luo Suomeen ongelmakouluja. Tämä syventää segregaatiota, koska muu väestö muuttaa pois, sillä he haluavat laittaa lapsensa toiseen kouluun.

Siinä missä konservatiivisissa yhteisöissä yhä tehdään paljon lapsia, (suomalaisena esimerkkinä vaikka lestadiolaiset), pienenee liberaalien pariskuntien lapsiluku vuosittain. Tämmöinen kehitys tulee tarjoamaan tulevaisuudessa konservatiivisille yhteisöille vipuvartta yhteiskunnassa. Heidän väkilukunsa kasvaa siinä, missä liberaalien väkiluku pienenee. Väestönvaihto voi näin ollen vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi myös uskonnon rooliin yhteiskunnassa.

Jokatapauksessa on selviö, että mitä isompia määriä konservatiivista väkeä Suomeen muuttaa, sitä hankalammaksi integraatio käy, ja sitä useampi paikkakunta segrekoituu niin sanotuksi ”mamughettoksi.” Tämä ilmiö voidaan hyväksyä tosiasiana, ja alkaa ratkomaan maahanmuuton ja integraation ongelmia siten, että ennaltaehkäistäisiin asuinalueiden eriarvoistuminen, tai sitten voidaan vaan lätkiä perussuomalaisia natsikorteilla ja tunkea pää perseeseen.

– Elämä on valintoja täynnä.