005_edited.jpg

Jaana Hirsikangas, YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Suomen toiminnanjohtaja kirjoitti Helsingin Sanomiin artikkelin:

Sodissa naisten asema heikkenee kaikilla elämän alueilla

"Vaikka eri sukupuolet kohtaavat sodassa samoja kauheuksia, ovat niiden vaikutukset sukupuolittuneita. Naiset kärsivät erityisesti sukupuolispesifeistä vääryyksistä."

 

"Aseelliset konfliktit vaikuttavat naisiin suhteettoman paljon ja syventävät sukupuolten epätasa-arvoa, naisten ja tyttöjen kustannuksella."

 

"Pakolaisista naisia ja lapsia on valtaosa, ja konfliktialueilla on suuri riski joutua ihmiskaupan uhriksi.
Naiset ja lapset ovat todennäköisemmin sodan siviiliuhreja."

Mistäköhän johtuu, että ovat todennäköisimpiä siviiliuhreja?

Tuntuu suorastaan hullulta, että kun naisilla on oikeasti sellaisia ongelmia, mitä miehillä juurikaan ei ole, että jostain Ukrainan sodasta tehdään syy naisille uhriutua.

Vaimon kanssa puhuttiin eilen Naistenpäivän tärkeydestä. Hän on kotoisin Meksikosta ja kertoi kuinka siellä ei ole naisen turvallista kulkea yksin iltaisin. Naisiin kohdistuvat murhat ovat hyvin yleisiä, ja kun näistä aiheista koettaa siellä puhua, tulee piruilua feminatsismista ja esimerkkejä feministien kilaritapauksista Jenkkien puolelta. Modernia feminismiä käytetään siis aseena sitä vastaan, kun koetetaan puhua naisten asemasta.
Tämä on surullista, sillä puhuttavaa riittäisi. Raiskaukset kohdistuvat pääasiassa ainoastaan naisiin, naistentuotteita verotetaan, teknisillä aloilla työskenteleviä naisia ei oteta vakavasti, katujen turvattomuus osuu ensimmäisinä naisiin jne.

Ukrainan sota taas koskettaa molempia sukupuolia, ja on ainakin minun hankala nähdä, miksi juuri naiset olisivat sodassa se isompi uhri.

Seuraamassani Facebookin rasisminvastaisessa Rasmus-ryhmässä on ironisesti koko viikko valiteltu Ukrainan transnaisten kohtaloa. Ne transnaiset, jotka eivät ole käyneet korjaushoitoa loppuun asti, eivät ole saaneet naisten henkilöllisyystodistusta, joten heitä kohdellaan miehinä. Näinollen he eivät pääse muiden naisten kanssa pakolaisbusseihin, vaan joutuvat jäämään sodan keskelle. Eli vaikka he kokevat olevansa naisia, he saavat silti kokea myös ”miesten etuoikeudet.”

Laitoin heittomerkkeihin, koska tuskin he pitävät itseään kovin etuoikeutettuina.

Tasa-arvo ei ole valmis ja työtä riittää. Tänään on mainio päivä puhua miten naisten asemaa voitaisiin parantaa. Lisäksi aion kokata vaimolleni jotain hyvää ruokaa.
Silti en usko, että feministisessä perseilyssä kannattaa mennä niin pitkälle, että aletaan tosissaan väittämään, että sotaan tykinruuaksi lähetettävät nuoret miehet olisivat jotenkin etuoikeutettuja. Nämä miehet taistelevat myös naisten turvallisuuden puolesta.
Lopulta sodassa kaikki ovat uhreja.

Kiitos.